Преди всичко нека  благодарим

29.01.2018

Най-напред благодаря на моя Бог чрез Исус Христос

за всички вас за това, че за вашата вяра се говори по целия свят.

Римляни1:8

 

На първо място, преди да поискаме някаква услуга, преди да се оплачем от това, което нямаме, преди да изразим нашата неудовлетвореност или критика, преди да повдигнем глас с големи претенции, в повечето случаи неоснователни, преди да започнем нещо ново ... нека благодарим на Бог. Еврейският народ имаха празник на благодарността. Всяка година през събирането на реколтата, евреите носели първите плодове като дар и благодарност на Бога. Петдесятница, известен също като "празник на жетвата и първите плодове". Той отбеляза петдесетия ден след Пасха, като първоначалната му цел е била да благодарим на Бога за изобилните плодовете на земята, добавен по-късно, в памет на обнародване на Закона на планината Синай. Аз лично вярвам, че само тези, които са научили как да благодарят, могат да се насладят напълно на това, което имат или получават. Ето защо искам да ви разкажа историята на един човек, движен и облагодетелствуван от божествена благодат. Джон, китаеца, един ден срещнал един приятел, който го попитал: "Какво ще бъде първото нещо, което ще направиш, когато утидеш на небето?". "Ще отида да видя Господ Исус за да му благодаря, че ме спаси", отговори Джон. - Е, добре, а след това какво ще правиш ? "Ще отида да потърся  мисионера, който дойде в моята страна, за да ме запознае с Христос". - Тогава ще спреш до тук? - попитал приятелят му. "Не - отговори Джон - ще трябва да намеря и да благодаря на онези, които дариха парите, за да може мисионерът да дойде и да проповядва Евангелието". Човекът разбираше и се възхищаваше на вярата на Джон.

 

Зад всичко това, което ние приемаме за даденост не трябва да пренебрегваме онези, които са съдействали по един или по друг начин – Благовестието да достигне и до нас, някой от тях със скърби и изпитания, други с търпение във всяко изкушение. Това отношение със сигурност ще пробуди чувствато ви на признателност към Бога и към хората около вас, същевременно ще подобрите значително качеството си на живот! Всъщност, ако сте успели да изградите благодарно отношение не само ще се чувствате по-добре, но ще имате здрави и плодотворни отношения с околните. Психолозите твърдят, че ако мислите ви през целия ден са изпълнени с неща, за които можете да благодарите в края на деня, това ще се отрази благоприятно на сънят ви и върху цялостното ви състояние. Благодарността е във сърцето! За това, незабавно нека да преобърнем сърцата си, в съдържанието на нашите убеждения може би, ще открием  колко много неблагодарност има за изповядване и за изхвърляне. Апостол Павел така увещава Солунците: "Непрестанно се молете; За всичко благодарете; защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса" (1 Солунци 5:16-18). Християнски химн казва: "И благодарете от цялото си сърце.  ... благодаря ...". Да, винаги първата ни благодарност е отправена към Бога, Писанието дава изобилие от ценни съвети и напътствия за това. След първата отправена дума на благодарност, ще има  втора и трета и така нататък. Вярвам, че  благодарността  е едно от най-красивите действия, които можем да предприемем заедно с това да даряваме без  очакваме нещо в замяна. Колко му трябва на човек за да го направи някой  щастлив? едно, просто "благодаря". Нека се ангажираме да преоткрием този жест, твърде подценен в този забързан свят, но който трябва да бъде един от основните християнски ценности - благодарното сърце!

 

Спомени

На 4 февруари 1906 г. е роден Вроцлав Дитрих Бонхофер, немски лутерански богослов, протагонист на съпротивата срещу нацизма и ценен в католическата сфера.

 

 

Девотионал 05/2018

Седмичен план за четене на Библията

29 януари Изход 21-22; Матей 19

30 януари Изход 23-24; Матей 20:1-16

31 януари Изход 25-26; Матей 20:17-34

01 февруари Изход 27-28; Матей 21:1-22

02 февруари Изход 29-30; Матей 21:23-46

03 февруари Изход 31-33; Матей 22:1-22

04 февруари Изход 34-35; Матей 22:23-46

Please reload