Дрехите на дявола

10.03.2018

Защо не разбирате онова, което говоря? Защото не можете да слушате Моето учение.

Ваш баща е дяволът и вие желаете да вършите похотите на баща си. Т

ой беше открай време човекоубиец и не устоя в истината, защото в него няма истина.

Когато говори лъжа, той говори своето, защото е лъжец и баща на лъжата.

Йоан 8:43-44

 

 

Средновековният образ на дявола е изобразен с човешко-животинска глава с рога, космато тяло с опашка, облечен в червено: въоръжен е с желязна вила или друго оръдие – далечен спомен,  който намери гостоприемство само, в съзнание, което е отживяло вече времето си - подмамено с наивност, крайно уверено в което казва - въплъщение на референтна религиозност. Именно за това, ние сме призовани като вярващи преминали от духовното мляко към твърдата храна, да разпознаем, инфернално влияние с демоничното присъствие дори да е съпроводено с голямо разочарование и тъга от проявата в онези, които носят религиозно облекло. Никога няма да спрем да се скандализираме, вярно е, защото отвъд библейските предупреждения, ние сме уверени по отношение на човешкото същество, като цяло и като такива полагаме огромни усилия да схванем възможността от подобни поведения. Нека вземем под внимание възможността, че някои могат да  попаднат "в примката на дявола" (2 Тимотей 2:26). Знаем какво се случи - на два пъти, с двамата ученици, Петър и Юда, има ли причина да не може отново да се случи? Струва си да отделите известно време на "християнската" история, за да промените мнението си.

 

Като вярващ, духовен водач, родител, гражданин,  аз съм дълбоко възмутен от последните събития, които вместо да разклатят вярата ни, могат да укрепят за да израснем в познанието за да различим  делата на дяволът който се промъква и намира  убежище  дори сред религиозни хора. Надявам се да не бъда разбран погрешно, предпочитам да не се впускам в подробности и избягвам конфликта. Просто искам да отбележа, че напоследък дявола и неговите емисари (различни демони, "духовните сили на злото", според Ефесяни 6:12) подновяват своят гардероб и умело прилагат техниката за приспособяване към страни и обстоятелствата. По този начин разбираме как може да се екипират и да поемат  ролята на "религиозният деец", като изнудват другият пол  в името на екзорсизма, предлагайки  плътта си, за  да освободят потиснатия дух или се представят като неудовлетворени, депресирани готови на всичко. Възможно ли е, да проумеем, че този, който дава свободата, не изкушава и не подтиска? На други места се преоблича с облеклото на доверения познат, който внезапно се превръща в палач. Да не говорим за жестокия диктатор, който не се поколебава  да бомбардира невъоръжените които не могат да се защитят, и да залее улиците с кръв. Във всеки случай обаче е ясно, че той е "убиец от самото начало" (Йоан 8:44). Където има измама или се опитват да те измамят, винаги  съществува "лъжец и баща на лъжи".

 

Изправен пред тази лекота, сменяйки дрехата си, склонен  по-скоро за  да бъде там където трудно се възприема. Известно е, че мнозина предпочитат да си останат слепи, от срам или удобство, от страх или просто от безразличие. Мисля, че най зле биха изглеждали тези, които имат, очи да виждат, но ги затварят или поглеждат встрани. Кой знае дали слепият  Вартимей все още би поискал да си възвърне зрението? Поради вината на някой, много хора губят светлината на вярата, загубата на сигурна ориентация на Писанията като остават просяци без смисъл на съществуване. Притчата за сеяча  ясно ни предупреждава  да не забравяме, че "тогава дохожда дяволът и отнема словото от сърцата им, да не би да повярват и се спасят" (Лука 8:12). Ето защо трябва да засилим сеитбата. Господ повика учениците, даде им власт над нечистите духове, да ги изгонват, и да изцеряват всяка болест и всяка немощ, като ги изпрати, съветвайки ги да не взимат "нито две ризи с тях" (Матей 10:10). Нека облеклото ни да е добре разпознаваемо, и най-вече да бъде почтенно, да не не го обличаме поради  удобство или поради необходимост, защото макар облеклото да не прави "монаха", по него вие ще го разпознаете.

 

 

8 март

На Международния ден на жената ние благодарим на Бога за всяка жена, баба, майка или дъщеря; домакиня или работеща. Всяка една от тях едно ценно цвете.

На 8 март 1856 г. е роден Джовани Луки, швейцарски пастор и богослов, известен с превеждането на Библията.

 

 

Девотионал 10

Седмичен план за четене на Библията

05 март   числа 32-34; Марк 9:30-50

06 март   числа 35-36; Марк 10:1-31

07 март   Второзаконие 1-3; Марк 10:32-52

08 март   Второзаконие 4-6; Марк 11:1-18

09 март   Второзаконие 7-9; Марк 11:19-33

10 март   Второзаконие 10-12; Марк 12:1-27

11 март   Второзаконие 13-15; Марк 12:28-44

Please reload