Светилникът на Бога

25.11.2018

Той беше светилникът, който гореше и светеше;

и вие пожелахте да се радвате за малко време на неговата светлина.

Йоан 5:35

 

 

Обикновено, това което ни интересува за една лампа е да осветява, и следователно интензивността на светлината, която излъчва. И все пак, Исус каза за Йоан Кръстител, чe беше светилникът който първоначално, "гореше" и след това "светеше". Да бъдеш толкова пламенен означава  да си също толкова горящ, така, че да излъчваш топлина. Не всички могат да видят, но могат да усетят как  протича потока от топлина, както когато, се излагате на слънчевата светлина. Като говорим за влиянието на светлината и на топлината смея да твърдя, че Бог не обича студената светлина. Светлината и топлината са тясно свързани. Горящият светилник, освен това  показва, че излъчва светлина, която прониква и осветява  тъмнината. Също така бихме могли постепено да развием интуицията на (поучение) - дарбите които са вложени в нас, за да бъдем ярка светлина за онези които често губят посоката или напълно са се изгубили. Независимо дали си мислим за горивни лампи или енергийни светлини, всички източници на светлина имат едно общо нещо: те се консумират. Всъщност, това ме накара да предположа и да вярвам, че горящите лампи "от" и "за" Бог, няма да спрат да  консумират енергия докато не се превърнат във видима светлина за другите. Уважаеми читатели, нека светлината ви да свети, ако сте свещ  поставен в някой ъгъл или като фар на върха на хълм. Вие и аз не сме източника на светлина, който напълно ще осветява света, но там до където достига нашият поглед, нашата визия, ние можем да дадем частица от нас, защото "Но ако цялото твое тяло бъде осветено, без да има тъмна част, то цялото ще бъде осветено, както когато светилото те осветява със сиянието си" (Лука 11:36). 

 

Джонатан Едуардс, проповедникът на "Голямото пробуждане", в книгата си Горещи и блестящи лампи (Alfa & Omega) ни помага да обмислим характера на пасторалното служение, както заявява, че "истинският престиж и великолепие на служителя на Евангелието се състои в това, че в същото време е изгаряща и блестяща лампа". Както беше известно за всички в миналото, днес учителите и проповедниците на Словото трябва да са хора, които съчетават; светлината с топлина – цел със страст, мисли и чувства, глава със сърце, поучение с поклонение! Йоан не се отказа, всъщност" умъртвява плътта си и се отказва от удоволствията на света; посвещава живота си на делото, с голяма старание и упорита работа; Със съвършено смирение, радвайки се, Христос да бъде почетен и издигнат в слава, а той да остане в сянка докато се смали, точно както утринната звезда изчезва, когато слънцето започва да се издига; С безгранична преданост и дързост Кръстителя проповядваше словото на истината. Думите му блестяха с неизразима светлина, дори с цената на живота. Така светлината му осветяваше хората.

 

Нуждаем се от постоянна вана на смирение,  докато оставим място за нашия Господар, вместо да упорстваме в примера на Йоан. Етимологията на думата смирение се дължи на латински хумус = земята, така че от нисък = скромен е този, който идва от земята стои по ниско. Скромният, тоест този, който не съди, не критикува, не се хвали, не презира, не се превъзнася, не търси собствената си слава, нещо невъобразимо и неестествено за рационалната човешка природа което определя за старомодно. Ние сме въвлечени от идеологията да растем и да просперираме за сметка на другите - да ни се възхищават, аплодират и да ни слугуват. По този начин ние допринасяме за  света, само остатъци от моралните добродетели. Нарастващото насилие ни напоня, че ако умееш   да лъжеш, да бъдеш център на внимание и уважаван със сила задължително ще те оценят подобаващо, в противен случай  си фалирал. Предпочитаме да избягаме от библейските учения и наставления, защото се явяват крайно неудобни за нас, като поставят в директно  противоречие нашата човешка логика.  За това искам да завърша с молитва. Господи промени курса на живота ни – завинаги защото щастието не е, да се изкачим по-високо - над другите - но да им служим с Твоята благодатна топла светлина - разбирайки, че този които иска да бъде велик, първо трябва да бъде по-нисък, от тревата и да се  снишава всеки ден, за да може Ти  да растеш във нас.  

 

 

Девотионал 48/2018

Седмичен план за четене на Библията

26 ноември   Йезекиил 27-29; 1Петър 3

27 ноември   Йезекил 30-32; 1Петър 4

28 ноември   Йезекил 33-34; 1Петър 5

29 ноември   Йезекил 35-36; 2Петър 1

30 ноември   Йезекил 37-39; 2Петър 2

01 декември Йезекил 40-41; 2Петър3

02 декември Йезекил 42-44; 1Йоан 1

Please reload