Рождество

17.12.2018

Исус му отговори: Истина, истина ти казвам:

Ако не се роди някой отново, не може да види Божието царство.

Йоан 3:3

 

 

През декември всичко е оцветено в червено  в очакването на Коледните празници. Рекламите и търговските съобщения трескаво ни подканват да направим покупките. Въпреки, че коледа се превърна в сезон за шопинг за мнозина няма да има подаръци, защото мнозинството живеят ден за ден, и полагат огромни усилия за да покрият разходите за деня, едва свързват двата края. В статистиката на доходите и условията на живот данните потвърдждават, че се увеличава броят на тези, които живеят под прага на бедността, което е неумолимо плюс тези, които ежедневно избират пътя на самоубийство - като бягство, готови да сложат край дори на най- свидните от семейството. И все пак Коледа наближава и сякаш като магия всички бихме искали, по-добър свят, щастливи семейства, празни болници, препълнени църкви, щастливи деца. Така коледното дърво се превръща в синвола на "просперитет" като своеобразен триумф за надделяване над всяка криза, както и видимият знак поставен на прозореца (свещичка)  така "лошия късмет" поне през тези няколко дни ще остави всички на мира, така, че спокойно да се насладите на празника в топлия семеен уют и нахраните според традицията. За други истинското значение за празника е направата на сцената на „Рождество Христово“ или „Пресепио“ като в центъра на тържеството стои - бебето исус. Самия факт, че толкова хора повярваха: дърво или ясла, аз лично се надявам, че сърцата на мнозина наистина копнеят за среща с Бог, и тази традиция е само искрата, за да възпламени огъня на надеждата - там  където липсва познанието на Писанията. Други през този период са жертва на меланхолия. Празнотата отново изплува поради загубата на близък, това се усеща осезаемо, затова те имат само едно желание: да преминат бързо. Песента на ангелите във Витлеем е в напълно в съзвучие с целта, с която Исус дойде на земята – да даде мир на всички. За това  имаме възможност да приложим нашата вяра като посветим нашите молитви на тези, които страдат или се борят със самотата, на тези, които нямат нищо или за изгубили почти всичко.

 

Истинската драма, за съжаление е да искаме да празнуваме Коледа, без да си даваме сметка, Кой стои в центъра на това събитие. Всъщност този празник трябва да ни напомня, същината на това събитие в който сам Бог  слезе сред нас, за да приеме човешкото естество в утробата на една жена Мария  явявайки се на бял свят в яслите във Витлеем, за да свидетелства за Божията любов на всички човеци, тя е толкова голяма, че нещо невероятно се случва Той оставя небесната слава, за да стане като нас с намерението да ни направи участници в своята слава, примирява ни с Отец, чрез благодат. Всеки ден е коледа със Исус, само ако вярващия предава  безрезервно живота си на Господа и Му се доверява. Той знае, че няма да е въпрос на време, определен ден, или час, а по-скоро е въпрос на духовното ни състояние, което не може да се промени дори и най- добрите празничните пожелания с тяхното многообразие - няма да са достатъчни. Докато Исус не остане в центъра на нашето съществуване, винаги ще има кризистни отношения и ще има войни от всякакъв вид. Ето какъв смисъл на думите отправени към Никодим: "Необходимо е да се родиш отново", И дори тогава Исус очакваше чудо от човек, изповядващ вярата на Израел. Това би било достатъчно, за да разберем, че не става дума за подновяване на традицията или за желание да видим Христос, роден на сцената на една ясла „Пресепио“.  Кошарата  и яслата трябва да посочат на всички пътя на смирението, да  започнат едно ново начало по пътя на Исус като не търсят своето, но да оставят Христос да обитава във тях. Ако това все още не се е случило, то наистина може да не живее  Коледа в живота ви. Необходимо е, да се новородите в Христос. Приемете Божия дар и нека бъдете осветени от Неговата светлина.

 

 

Девотионал 51/2018

Седмичен план за четене на Библията

17 декември   Aмос 7-9; Откровение 8

18 декември   Авдий; Откровение 9

19 декември   Йона; Откровение 10

20 декември   Михей 1-3; Откоровение 11

21 декември   Михей 4-5; Откровение 12

22 декември   Михей 6-7; Откровение 13

23 декември   Наум; Откровение 14

 

 

На 18 декември 1707 г. се ражда Чарлз Уесли, основател на методисткото движение. През целият живот издава  над 5 500 химни

Please reload