Туниката на Исус

11.08.2019

Тогава войниците на управителя заведоха Исуса в преторията, и събраха около Него цялата рота. И като го съблякоха, облякоха Го в червена мантия.
Матей 27:27-28
 
По време на съдебният процес, Исус понесе скърби и обиди. И като Го съблякоха, облякоха Го в червена мантия – пародия на царска одежда. След като му се поругаха, съблякоха Му мантията и Го облякоха с Неговите дрехи и Го заведоха до мястото на разпятието, където отново бил съблечен. В разказа  на Матей, Христос е съблечен три пъти.
Той, е Божият Син, който остави небесната Си слава, за да се роди смирен в яслите, понасяйки  нечувани унижения до края. В Евангелието на Йоан четем: А войниците, като разпънаха Исус, взеха горните Му дрехи и ги разделиха на четири дяла, на всеки войник по един дял; взеха и долната дреха. А долната дреха не беше шита, а изтъкана цяла от горе до долу (Йоан 19:23-24). Всъщност войниците са рзделили "дрехата", или "наметалото", на четири части, това било горната част от облеклото Му, не е била туниката - хитона, която е служила като долна дреха  Древните автори виждали мистерията на Църквата, тялото на Христос, изобразена в дрехите и в туниката, съответно в нейната универсалност и в нейната цялост / единство. Дрехите Му разпределени на четири дяла, показват универсалност: тялото на Сина за всички братя. Туниката показва тайната на целостта / единството: в едното тяло всяко Божие дете да бъде в единство с Отец така и с братята.
 
Не можем да се срамуваме, от това което Исус направи за нас, можем само дълбоко  да се възхищаваме от Неговата изключителна уникалност - ненадмината като, акт на огромната  любов към човечеството. Имаме основанието да вярваме, защото след грехопадението на Адам и Ева,  Бог промисли за тях, кожени дрехи, чрез Исус - агнето без грях, Той ни облече с благодат и милост. Бяхме изгубени и далеч, като блудния син, Той е чакал, за да ни посрещне, да ни даде с ново облекло. Така както на Йосиф, баща му  подари  дълга туника с ръкави или, според друг превод - шарена дрешка (Битие 37:3). Не беше просто подарък , но израз на уважение и любов - знак за неговото призвание. Йосиф беше син на старостта Му,  бастуна на който се опирал, може би, той  се  надявал Йосиф да му бъде опора, понеже се отличавал от другите синове. За това старият Яков  обличал младежа с най-изисканите одежди,  покрити с шарени цветове. Много скоро, тази специална дрешка е била отнета от Йосиф, когато братята му, решиха да се отърват от него, тя е  била върната на баща му  като доказателство за мистериозната му смърт. Така, Йосиф се озовава продаден в Египет, като роб в дома на Петефрий, където става обект на неустоимо изкушение за съпругата на този човек. Друга дреха  бележи поврат в живота му и това е, точно тази, която оставя в ръцете на тази жена, но Йосиф избяга и не се поддава на нейните опити да се съблазни. Това беше доказателството срещу него, което стана  причина да го хвърлят в затвора. Привидно той  е бил забравен от семейство и приятели, но не беше изоставен от Бога, там, точно в затвора, получава дарбата да тълкува сънища. Съпроводен в двора на фараона, изявява  дарбата си,  до степен да получи кралската мантия. Онова което другите са опитвали да му отнемат, се възвръщаше при него като компенсация за неговата вярност, издигайки го на по-високо ниво. От позицията на роб и затворник, Йосиф е облечен с царско облекло за да бъде инструмент, да помогне на своите братя, които са го съблекли,  да им даде обекло за пътуването. Той не отказа , да даде, онова което другите със сила му отнеха. 

Ако в този момент мислиш и поглеждаш на облеклото като на твоят живот или  достойнство, историята на Йосиф ще ти даде специалният вкус. Ние винаги сме с голи  пред очите на Бог, не можем нищо да скрием от всевиждащия Му поглед. В Откровение, Лаодикийската църква  ни учи да следваме този призив. Да отидем при Него чрез скъпоценната кръв на Христос – агнеца  без недостатък и пречист, ...  и да  си купим,  без пари тези бели дрехи, които ще покрият срамотите на нашата  голота. Един съвет, не ушивайте сами дрехите си, като нашите предци в Едемската градина от смокинови листа, но нека изцяло се доверим на Бащините любящи ръце.

 

 

Преданo 33/2018
Седмичен план за четене на Библията

12 август Псалми 84-86; Римляни 12
13 август Псалми 87-88; Римляни 13
14 август Псалми  89-90; Римляни 14
15 август Псалми 91-93; Римляни 15:1-13
16 август Псалми 94-96; Римляни 15:14-33
17 август Псалми 97-99; Римляни 16
18 август Псалми 100-102; 1 Коринтяни 1

Please reload