Да  правиш сметки с Бог

30.09.2019

А ГОСПОД надигна силен вятър в морето и стана голяма буря в морето, и изглеждаше, че корабът ще се разбие.
Йона 1:4

Историята на Йона е синоним на онези, които са се фокусирали върху себе си. Отбягват общението си Бога, следователно и неговите нареждания. Край­ният пункт, в който ще се озоват, зависи от посо­ката, която следват в този сучай - дистанциране от Бога. Множество от причините могат да бъдат от различно естество; някои допустими и оправдани, други неразбираеми и нетърпими. На психологическо ниво или, ако предпочитате, релационно, можете да предположите, че в основата на тази трансформация стои враждебно и нахлуващо отношение на обида или по-точно неразбираемо негодувание. Има такива, които го описват като "подземна версия на омраза и гняв, готова да избухне, когато бъде провокирана. Със сигурност това е ответна реакция, на претърпяно едно или друго преживяване. Сгърчено в своята слабост, усилва повече своята болка - заглушавайки всички останали, но не винаги има отключваща болка. Всъщност, често могат да бъдат жертва на собствената си параноя и другите събират последиците. В конкретния случай се появява Йона, в своето твърдоглавие, уморен от своите пътища и преследван от Бога, Който почти го хванал за косата, за да го накара да се стресне, за да извърши онова за което го е призовал. Като родител, който хваща капризното си бебе за ръката и го отделя от играчките.

Бихме могли да предположим, че Йона има комплекс на преследване, който го държи далеч от истината с дълбокото заседналото убеждение, че е на страната на разума. Системата на многократно напрягане, отпускане със Господа никога не може да просъществува дълго. Събитията в някои стихове, придобиват ироничен тон, в други те са пропити с божествена милост. Ако преразгледа някои, той може може да разкрие аспекти, които могат да бъдат актуализирани в сегашните му превратности. Първоначално Йона е изпратен в Ниневия, големият и кървав град, за да осъди злото, на което Израел също става жертва. Явно избяга от там, без да има причина. Асирийската столица е като голямо чудовище, да отидеш  до устата на чудовището плаши всеки. Всички познаваме мълчаливата компания на страха, тогава, когато се опитваме да избягаме, отказваме - да бъдем самите себе си. Пророкът също е разстроен, притиснат от тежестта на мисията, която не споделя, отчаено се опитва да избяга от Божия призив, но много скоро открива, че не може да се скрие от Бога, особено когато бяга от отговорност, безразличен към човешката съдба

Първото оръжие, насочено срещу Йона, е силният вятър. Глаголът „ повдигна“ съдържа идеята за сила, разгърната от Господ, което подбужда „голяма буря“. Вятърът е трябвало бъде повече от достатъчен, за да върне пророка обратно по стъпките на личното  пробуждане. Историята за бягството на Илия от Езавел, внушава, по необичаен начин, какъв е този силен вятър (1 Царе 19:11). Не само преминаването, но Господ не дава отдих на онези, които се съпротивляват или се опитват да приспят съвестта си. Контекстът - кораба в бурно море е  доказателство за това, но също така съществуващия парадокс - моряците които се опитват да спасят живота на безгрижния апатичен Иона. Колко пъти в нашият житейски път, сме правили прибързани заключения за субекти считани като безчувствени или без вяра, но дават поученя на така наречените вярващи. Пророкът е бил обзет от страх и той избяга, като по този начин заглушава вярата си. "Уплашените" моряци, от друга страна, се молеха, реагирайки с вяра. А вие?

 

(Можете да научите повече, като прочетете написаното от мен „Йона, неприемливата милост на Бог“).

 
Предано 40/2018
Седмичен план за четене на Библията

30 септември, Исая 9-10; Ефесяни 3
01 октомври Исая 11-13; Ефесяни 4
02 октомври Исая 14-16; Ефесяни 5:1-16
03 октомври Исая 17-19; Ефесяни 5:17-33
04 октомври Исая 20-22; Ефесяни 6
05 октомври Исая 23-25; Филипяни 1
06 октомври Исая 26-27; Филипяни 2

 


На 30 септември 1452 г. Йохан Гутенберг отпечатва Библията, първата книга, възпроизведена с подвижен тип. Без тази работа се чудя дали Бихме имали Реформацията.

Please reload